Stadsvandringar-Allsångsvandring med livemusik & City Quiz Walks

Stadsvandringarna hålls på svenska med undantag för ”Snabbkursen i svensk historia” som även görs på engelska. Var uppmärksam på vilket språk turen är på då anmälan är bindande. Alla vandringar är på två timmar och ca 2-3 km långa.

Tänk på att ha bra skor och att ta med en vattenflaska under vandringarna. Vi kommer självklart att göra många stopp efter vägen.

City Quiz Walks är ett nytillkommet tillskott i produktfloran.  En stadsvandring som frågesport med mobilen som man kan gå när man vill med vem man vill. Varför inte tävla mot varandra?

Idag kan vi erbjuda 16 st olika vandringar i  våra olika stadsdelar varav två av dom har teman till exempel: Hantverkare i Gamla Stan och kvinnor. Vi fyller kontinuerligt på med nya vandringar.

Gå in på bifogad länk så kan du läsa mer  https://cityquizwalks.se/

Från Nord till Syd, järnvägars vilket jobb…Öst och Väst enas i Stockholm

Lär dig mer på ett underhållande sätt om hur Sverige och Stockholm byggdes ihop. De enorma nåja, bilköerna som bestod av 3–4 bilar i början av 1900-talet växte snabbt och till ofattbara 627st. 1910. Tänka sig att Stockholm var den telefon tätaste staden i Europa med sina 62st. telefonabonnemang per tusen invånare jämfört med Berlins 18st. och Paris 6st. 1897!

Va, bygga en ny bro?!!! En bro mellan söder och Kungsholmen!!! Varför det? Vi tycker ju inte ens om dom som bor på andra sidan sjön…

Stockholm blev till en gigantisk byggarbetsplats då tunnelbanan drogs fram under gator och torg. Den berömda Riksgropen och stora delar av Klara revs. Nedan citat från ett kåseri av Jan Olof Olsson, mer känd som Jolo, skildrar opinionen av rivningarna

"En okunnig amerikansk turist lär i sommar ha frågat om det var ryssar eller tyskar som haft sönder Stockholm. Han bör ha kunnat få det stolta svaret att det har vi gjort alldeles själva."

Jan Olof Olsson, Stockholmsluft, 1974

Den här vandringen lämpar sig för besökare likväl som för inbitna stockholmare.

Start

Vid centralen och Nils Erikson statyn, Vasagatan

Slutar

Vid Berzelii Park

Turens längd

2 timmar

Minimum

8 personer

Max

25 personer

Pris

195 kr per person

Från Katarina till Maria…flera kvinnor än män i stan!

En vandring som tar oss runt på söders höjder. Upplev det gamla genuina söder med sina kullerstensgator och branta backar. Vem ville bo här? Lyssna på några olika människoöden utefter vägen samtidigt som du nästan kan känna tidens vingslag i vinden. Lär känna de olika kvarteren lite närmare på vår väg mot innerstadens högsta naturliga punkt.

Den här vandringen är ansträngande så en god fysik är nästan en förutsättning för att klara av de både långa och ibland branta backarna… ibland går det upp och ibland ner.

Bra skor och en vattenflaska rekommenderas.

Start

Vid Mosebacke Torg

Slutar

Skinnarviksberget, T-banestation Zinkensdamm

Turens längd

2 timmar

Minimum

10 personer

Max

25 personer

Språk

Svenska

Pris

195 kr per person

Från Munkar och Hantverkare till Arbetare och Kontorsråttor

Här får du den spännande historien allt från riddarna och Franciskanermunkarna, till den industriella revolutionen och den första mekaniska verkstaden till nutid. Det här blev hantverkarnas och arbetarnas stadsdel från mitten av 1600-talet. Den näst största ön innanför tullarna med de många öknamnen ”Munklägret, Svältholmen och fattigholmen” för att nämna några.

”Så här kul har vi inte haft det sedan Eldkvarn brann 31 oktober 1878” är ett vida känt begrepp bland infödda stockholmare eller som dom kallades, ”ekenskisar”.

Anekdoter blandas med olika levnadsöden genom historien till den spännande stadsdel som vuxit fram ur dammet och dånet från de mekaniska verkstäderna.

Den här vandringen lämpar sig för besökare likväl som för inbitna stockholmare.

Start

Vid serafens port mittemot Stadshuset

Slutar

Vid S:t Eriksbron

Turens längd

2 timmar

Minimum

10 personer

Max

25 personer

Pris

195 kr per person

En snabbkurs i svensk historia

Välkommen till Sverige! Landet lagom med köttbullar, ABBA, Ikea och Snapsvisor!

Det är inte lätt att förklara varför vi svenskar beter oss på det sätt vi gör eller vad vi går igång på? På den här vandringen kommer vi att försöka räta ut några frågetecken i alla fall och det är syftet med den här vandringen.

Om du känner behovet att få en snabb resumé av svensk historia för att förstå sammanhangen, är den här vandringsturen någonting för dig. Du kommer att lära dig mer under två timmar än du förmodligen gjorde i skolan på historieundervisningen. Som de flesta av oss pluggade vi inför proven och kunde rabbla en massa årtal till ingen större nytta, eller?

Vi gör det enkelt för oss och börjar med vikningarna och fortsätter sedan genom århundradena för att så småningom hamna i nutiden. Häng med på den här turen för att få en ökad förståelse och sammanhangen av vår historia. Det blir på så sätt mycket lättare att förstå vår nutid då.

Naturligtvis ska det vara roligt och underhållande och det gör ju bara att du kommer att komma ihåg det mycket längre när du går längs med Stockholms gator.

Den här vandringen hålls på både svenska och engelska, dock inte samtidigt.

Start

Vid Stadhusbron

Slutar

Vid Kungsträdgården

Turens längd

2 timmar

Minimum

8 personer

Max

25 personer

Pris

195 kr per person